Τι είναι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό?

Από 09/01/2012 για τα ακίνητα που νοικιάζονται ή μεταβιβάζονται είναι απαραίτητη η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.)  αποκαλούμενο και ως Ενεργειακό Πιστοποιητικό που κατατίθεται μαζί με το μισθωτήριο συμβόλαιο στην εφορία ή στην συμβολαιογράφο κατά την μεταβίβαση.

Ποιός εκδίδει τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά?

Τα ΠΕΑ εκδίδονται από ένα Ενεργειακό Επιθεωρητή που συνήθως είναι ένας μηχανικός (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανολόγος Μηχανικός κλπ) και είναι εξουσιοδοτημένος και εκπαιδευμένος από το ΥΠΕΚΑ για την εργασία αυτή.

Ποιός είναι ο σκοπός των Ενεργειακών Πιστοποιητικών? (ή αλλιώς, γιατί μας ταλαιπωρούν?)

Ο σκοπός της έκδοσης Ενεργειακού Πιστοποιητικού είναι η καταγραφή του κτιριακού δυναμικού της χώρας μας σε σχέση με την ενεργειακή του κατανάλωση. Περαιτέρω θα βοηθηθεί ο μελλοντικός ενεργειακός σχεδιασμός (?) της χώρας με απώτερο σκοπό τα κτίρια μηδενικής κατανάλωσης.

Σε αυτή τη φάση, και για αρκετά ακόμα χρόνια, η κατάταξη ενός ακίνητου στην ενεργειακή του κατηγορία δεν έχει κάποια πρακτική επίπτωση στον ιδιοκτήτη του. Όποια και αν είναι η κατάταξη του ακινήτου στο ενεργειακό πιστοποιητικό, ακόμα και η "κατηγορία Η" που είναι η χειρότερη, ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία οικοδομική εργασία ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Είναι σίγουρο όμως πως, όπως στις ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ) ο καταναλωτής ενδιαφέρετε πλέον για την ενεργειακή τους κλάση, έτσι και στα ακίνητα μακροπρόθεσμα η ενεργειακή τους κατάταξη στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θα επηρεάζει την τιμή πώλησης και ενοικίασης τους.

Όπως ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το αντίστοιχο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Β, έτσι και ένα διαμέρισμα 75τ.μ. ενεργειακής κατάταξης Γ θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια (και άρα χρήματα) από ένα αντίστοιχο διαμέρισμα ενεργειακής κατάταξης Ε. Εσείς πιο από τα δύο θα νοικιάζατε?

Ποιός  πληρώνει το Ενεργειακό Πιστοποιητικό?

Τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά τα αναθέτει και τα πληρώνει ο Ιδιοκτήτης και ισχύουν για 10 χρόνια δεδομένου πως δεν γίνονται σημαντικές επεμβάσεις στο ακίνητο. (πχ αλλαγή κουφωμάτων, τοποθέτηση ηλιακού, τοποθέτηση μόνωσης κλπ)

Ποιά τα δικαιολογητικά για την έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού?

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και πρέπει να έχει την κατοχή του ο Ιδιοκτήτης είναι:

1. Συμβόλαιο Ιδιοκτησίας

2. Κτηματολόγιο

3. Οικοδομική Άδεια (μόνο για κτήρια κατασκευασμένα μετά το 1983)

Σημειώνεται πως ο ενεργειακός επιθεωρητής δεν κρίνει την νομιμότητα της κατασκευής, ούτε έχει ρόλο ελεγκτή τυχόν αυθαιρεσιών του κτίσματος. Ουδεμία ανάμιξη έχει με την πολεοδομία. (μην ανησυχείτε!)

4. Σχέδιο κάτοψης του προς ενεργειακή επιθεώρηση χώρου (προαιρετικό)

5. Φύλλο Συντήρησης καυστήρα (προαιρετικό)

Στην πράξη θα βρεθούν ενεργειακοί επιθεωρητές που προκειμένου να "πάρουν τη δουλειά" θα σας πουν πως δεν χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω.

Πόσο κοστίζει το Ενεργειακό Πιστοποιητικό?

Το κόστος των ενεργειακών πιστοποιητικών είναι 1,85€ τελική ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 246€ για μονοκατοικίες και 2,46€ τελική ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 185€ για διαμερίσματα. Στην πράξη αναμείνατε τιμές από 150€ συν ΦΠΑ για Κατοικίες και 200€ συν ΦΠΑ για Καταστήματα.

Που θα βρω έναν Ενεργειακό Επιθεωρητή?

Αρχικά μπορείτε να καλέσετε εμάς για μια προσφορά. Αν δεν θέλετε εμάς, μπορείτε να δείτε τη λίστα του ΥΠΕΚΑ με όλους τους ενεργειακούς επιθεωρητές και να διαλέξετε έναν που βρίσκεται κοντά στην περιοχή σας ή κάποιον στην τύχη.

Προσφορά για έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Καλέστε μας να σας δώσουμε την οικονομικότερη προσφορά. Ενεργειακά Πιστοποιητικά με μεγάλη έκπτωση στην φθηνότερη τιμή της Αγοράς. Γρήγορα, αξιόπιστα, φτηνά.

ΑΡΧΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΧΝΗΣ & συνεργάτες

ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΧΝΗΣ & συνεργάτες

www.3dnet.gr

www.3dnet.gr

ΤΙΜΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ 694-8088990

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ